Strong Man

Strong Man takmičenje na
Alpha Bank Belgrade Sport Festu 2008

 

Data/Images/dsc_1038_s.jpgTermin "Strongest man" se prvi put pojavljuje još u 19. veku i odnosio se na cirkuske nastupe u kojima su artisti pokazivali svoju impozantnu snagu kao i na pokazivače snage, mnogo pre nego što su sportovi snage uobličeni u aktuelne atletske discipline (weightlifting, powerlifting).

Data/Images/dsc_1097_s.jpgOd 20-og veka "Strongestman" odnosi se na atletska takmičenja snage i izdržljivosti (podizanje stena,vučenje vozova, kamiona, prevrtanje kamionskih guma,..) pomerajući granice ljudske snage i izdržljivosti do neslućenih razmera...

Najpopulanije takmičenje ovog tipa je "World strongest man" i "World's Strongest man Super Series".

Veliko interesovanje publike i globalnih medija, poput "Euro Sporta", za nadasve atraktivan i interesantan sport dovelo je do spontanog formiranja lokalnih klubova povezanih sa državnim i nacionalnim asocijacijama.

 

Data/Images/dsc_1159_s.jpg2008. godine je oformljen i prvi srpski "Strongestman" savez koji okuplja najsnažnije i najizdržljivije takmičare Srbije i regiona.

Data/Images/dsc_1270_s.jpgI ove godine, kao proteklih, Alpha Bank Belgrade Sport Fest bavi se popularizacijom ovog sporta kroz saradnju sa "Strogman savezom Srbije" organizujući treći internacionalni "Alpha bank Belgrade Sport Fest Strongest man Kup" - ovogodišnje internacionalno takmičenje za najjačeg čoveka.

Na ovogodišnjem Alpha bank Belgrade Sport Fest Strongest man Kupu učestvovaće 9 vrhunskih takmičara (5 domaćih i 4 inostrana) među kojima su i Darko Kalinović - aktuelni prvak Srbije i drugoplasirani na otvorenim prvenstvima Rumunije i Mađarske, kao i Bajro Radovan - drugoplasirani na zatvorenom kupu Mađarske.

Takmičari će se nadmetati u 7 disciplina:

  1. Kamion - vučenje kamiona do 10 tona
  2. Kugle - podizanje kugli na visinu od 120 cm težine, od 120 kg do 200 kg
  3. Koferi - brzo hodanje sa betonskim koferima težine od 120 kg pa naviše
  4. Okretanje točka težine 300 kg
  5. Prevrtanje kamionske gume od 400 kg
  6. Podizanje tegova od 150, 200 i 240 kg na 4 stepenika
  7. Nošenje afričke stene od 120 kg.

Takmičenje će biti održano na jednom od terena za mali fudbal u blizini kružnog toka, u nedelju 1. juna, od 16 do 19h.

Vesti
design by
Trilenium & MASSVision
produced by MASSVision
powered by cMASS