Odbojka na pesku

31. maj - 1. jun 2008. od 11h do 18h - tereni za odbojku iza Bandžija

 

Odbojka na pesku je nastala u Santa Monici, Kalifornija tokom 1920-ih. Deceniju kasnije, počela je da se pojavljuje u Evropi. Tokom 1940-ih, počelo je održavanje turnira na plažama Santa Monike. Šezdestih je pokušano stvaranje profesionalne lige u Santa Monici. Pokušaj nije uspeo, ali se profesionalni turnir održao u Francuskoj. Prvi Manhattan Beach Open je održan 1960. godine. Uključivao je i Wimbledon of Beach Voleyball, danas najprestižniji svetski turnir.

Dok je istorija odbojke na pesku relativna dugačka, sport, na profesionalnom nivou, je ostao krajnje obskuran do 1980-ih, kada je ova disciplina dobila na popularnosti. Rezultat toga je stvaranje zvezdi kao što su Karch Kiraly, Sinjin Smith, Randy Stoklos, Kerri Walsh i Misty May-Treanor, koji sada imaju svetsku popularnost.

Tokom decenija, dve nacije koje su se borile za prevlast internacionalne odbojke na plaži su Brazil i Sjedinjene Američke Države. U skorije vreme, Australija se izborila za mesto treće sile, i sve tri nacije su razvile nacionalni sistem koji uključuje odžavanje turnira tokom letnjih meseci.

Vesti
design by
Trilenium & MASSVision
produced by MASSVision
powered by cMASS