Tai Chi Chuan

Tai đi ćuan (Taijiquan) na Alpha Bank Belgrade Sport Fest-u

 

Prezentacija Tai đi ćuan će se održati u subotu 31. maja u 19h na tribinama kod restorana Jezero.

Data/Images/logo_no1.jpgSistem vežbi Tai đi ćuan je izvorno nastao u Kini, kao borilačka veština. Kako je nastajao u manastirima, duboka usmerenost ka sebi darivala je miran duh vežbaču koji je pronalazio prirodan i zdrav način jačanja i treniranja tela, ali i duha. Zbog toga ga često nazivaju meditacijom u pokretu.

Ovaj sistem usporenog kretanja se bazira na osnovnom načelu taoističke filizofije koje se odražava u svakom pokretu, koji su prirodni, opušteni, lagani, meki i kružni. Kretanje je više stanje telesne svesnosti, načelo a ne veština kretanja. U izvođenju svakog pokreta, koliko god on izgledao lak i jednostavan, učestvuje celo telo i celokupna svest.

Svrha vežbanja Taijia danas prerasta iz borbe sa drugim čovekom u borbu sa samim sobom. U borbu za zdravlje i dugovečnost, sticanje discipline, upornosti, istrajnosti, za harmoniju tela i duha - radi prodiranja u tajne života.

Vežbanje tai đija ne traži posebne fizičke predispozicije, mišićnu snagu, kondiciju, pa samim tim, vežbač nije ograničen svojim sposobnostima, godinama, ili zdravstvenim stanjem. Naprotiv! Kroz Taiđi gradimo nove temelje zdravlja. Učimo da se oslobađamo napetosti, stičemo unutrašnju kondiciju i snagu, savršeno zdravlje, vitalnost i dugovečnost.

Od drugih fizičkih aktivnosti se razlikuje po tome što aktivira životnu energiju i uspostavlja pravilnu energetsku cirkulaciju, što je izvor života, zdravlja i vitalnosti.

Tai đi ćuan danas praktikuje oko 20% svetske populacije što ga dovodi u red najpopularnijih vežbi na svetu. Kao grana Wu shua predložen je za olimpijsku disciplinu i prva zvanična demonstracija, radi eventualnog uključenja u olimpijski program, biće ove godine na Olimpijadi u Pekingu.

U klubu Hua Kang trenutno ima oko 70 vežbača između 18 i 60 godina. Među njima ima sportista koji su do sada osvojili ukupno 6 srebrnih i 12 bronzanih medalja na Evropskim Šampionatima, ali i rekreativaca, pa i onih koji kroz Tajiji traže svoj put do zdravlja, vitalnosti i dugovečnosti.

Osnivač, predsednik i trener Kluba je Djendji Samardžija.

News
design by
Trilenium & MASSVision
produced by MASSVision
powered by cMASS